Att brygga eget vin

Den som vill uppleva nya smaker och tycker om vin ska definitivt prova att brygga själv. Vin kan framställas på diverse bär och frukter och även genom olika jästekniker och övriga faktorer.

En klar styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har vandrat framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så enkelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därutöver vanligtvis billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är många som får gastronomisk förtjusning över att få nyttja vin i maten åt att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flertal skilda vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar nog på många.

Det är relevant att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch samt fungerande. Det är aldrig trevligt att märka att det saknas någonting när man väl ska börja. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att göra ett arbetsschema.

Därtill medföljer generellt bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket noga. Att vara bra rustad kan nämligen bespara många förargelser och fel.

Under bryggandets gång tillsätts varierande mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (alternativt inte följs). Skriv upp varje gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett liknande utmärkt resultat – eller tvärtom, undfly fördärvade smaker.

Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara särskilt stor. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns självklart en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och därtill oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt svårt att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att testa att brygga med utgångsläge av en färdig vinsats. Det ger en bra helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit en aning mer van kan man börja prova att brygga vin på exempelvis egenplockade bär eller frukter.

Be the first to comment

Leave a Reply