Att producera gott vin hemma

I Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin finns det flertal goda tips och råd på hur man lyckas producera spännande viner hemma. Det är en betydelsefull och uttömande bok som består av en hög grad av expertis. En del hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.

Erlandsen konstaterar att det skett en jättestor utveckling inom vinframställningen hemma. Otaliga kunskaper och erfarenheter har ärvts från den etablerade vinindustrin. Och i kontinuerlig takt har även utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Flera nya ingredienser har därutöver tillkommit på marknaden som bidrar åt att berika vinframställningen. I synnerhet har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det otaliga hushåll som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?

Boken Hemmaframställning av Vin har som ändamål att beskriva vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den lite mer erfarne. Boken kan dessutom tjäna som bra underlag åt diverse vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.

Vinbryggning på egen hand innebär inte endast att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är sannerligen trevligt att förfina sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt gemytlig hobby.

Massor ägnar sig åt matlagning i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används dessutom i tillagningen. Dock har många resonerat att det stundtals är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det såklart mer utrymme att tappa i mer vin i maten med tanke på att en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte reflektera så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en skvätt nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.

Ett bra tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman flera personer i bryggarlag. Det kan bli ett ypperligt tillfälle att mötas och umgås, och hjälpas åt och utbyta erfarenheter sinsemellan.

Därjämte ger Erlandsen råd om att utförligt förbereda vinprocessen. Det är viktigt att skriva upp allting som ska användas och kontrollera att den utrustning som ska användas är ren och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting saknas så kan det ju bli ganska förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så vis kommer allting följa i rätt ordning.

All utrustning som ingår i vinbryggningen har oftast en form av bruksanvisning. Läs dessa noga för att spara massor fel. Tyvärr är det många som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att ta reda på vad som möjligtvis gick fel.

En annan mycket betydelsefull del i processen är att skriva upp allting som tillsätts och när i processen det äger rum. Ifall någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal bra åt att lokalisera vad som möjligen kan ha gått fel. En bryggjournal kan självfallet funka åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt fantastiskt vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.

Be the first to comment

Leave a Reply