Att tänka på när du brygger vin hemma

När druvor krossas åt vinframställning används oftast en krossningsmaskin, men de kan även krossas genom att man trampar på dem med hjälp av fötterna. Trampning sker fortfarande på mindre anläggningar.

Man avlägsnar stjälkarna från druvorna under pressningen, och när man framställer vitt vin är det centralt att även borttaga druvornas skal. För att röda druvor inte ska resultera i vitt vin måste man ta bort skalen. För att ta bort till exempel vildjäst, bakterier samt andra oönskade mikroorganismer ska svaveloxid tillsättas till saften. Den must som blivit i det här skeendet samlas sedan upp i jästankar i rostfritt stål, cement, trätunnor alternativt ekfat.

Det är mycket hos metoderna inom den etablerade vinindustrin som i olika former äger likheter med hemmabryggning av vin. Och den som är intresserad av att brygga eget vin har möjlighet att experimenter in i det oändliga. Den som vill ta vinframställningen till en ny nivå bör exempelvis passa på att plocka bär under sommaren och hösten. Bären torkas och förvaras svalt och mörkt till dess de ska nyttjas till vinsatser. Som tur är krävs ingen krossningsmaskin, eller man behöver inte tillämpa fötterna heller för den delen. Att krossa bär, frukter eller liknande går bra med en potatisstöt.

En betydelsefull del av vinframställningen är helt klart vattnet. För att inte det färdiga vinet ska påverkas är det viktigt att vattnet är ordentligt rent och utan bismaker eller att det inte har några föroreningar. Det finns en utmärkt metod som innebär att förädla vattnet med hjälp av aktivt kol. Aktivt kol finns i tre olika former. Antingen som pulverkol, granulerat kol alternativt som högtryckspressat format kol. Oftast har den sistnämnda varianten formen av mindre stavar. Reningsförmågan beror på vilket kol som används, porstruktur och kolets area i kvadratmeter per gram.

De två vanligaste reningsmetoderna är att filtrera vätskan genom granulerat aktivt kol eller att nyttja pulverkol för att slamma upp vätskan. Det ultimata är att reningen sker i rumstemperatur och man ska helst undvika rening i kyla eftersom det i värsta fall inte fungerar alls.

Till vinframställning hemma krävs en brygghink på ca 30 liter med ett vattenlås som ska sitta i gummispunnet på hinklocket. En för liten hink skänker nämligen inte plats åt skummet som kan bildas under de första dagarna av jäsningen. I en mindre hink kommer mäsken pysa ut genom hinkens vattenlås under jäsning.

I efterträdande fas av processen krävs ännu en större hink – en s.k. jäshink. Den blir aktuell när det är dags för omtappning av vinet. Med hjälp av en sughävert tappas vinet över från ena hinken till den andra. Det krävs också en oechslemätare som används för att mäta upp sockerhalten i musten. Till den krävs ett mätglas stort tillräckligt att oechslemätaren ryms. Vanligtvis brukar 100 ml vara en lagom storlek.

Det brukar vara mer än socker som ger utslag på flytvikten vilket beror på att frukter består av olika mängder extraktämnen. Det genererar givetvis annorlunda resultat, vilket man måste ha med i kalkylerna.

För att ta ett prov med oechslemätaren så mäter man upp cirka tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp mätglaset till 100 ml och sänk sedan ned oechslemätaren för att sedan läsa av värdet. Det är angeläget att importera mätuppgiften i en bryggjournal för att optimalt följa processen. Det första provet utförs jämt innan jäst har tillsatts. Ta ett smakprov och låt vinet rulla omkring i munnen noga för att känna smaken. Häll sedan tillbaka vinet från måttet i hinken.

Därefter får vinet vara i jäskärlet i ungefär 2-4 veckor beroende på jäst, sockerhalt m.m. När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och filtrera på nytt.

Be the first to comment

Leave a Reply