Brygg ditt eget vin hemma

Vin är en av favoritdryckerna hos flertal människor. Det finns antika seder av tillverkning av vin, och i nuvarande Iran har man hittat tecken av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har även blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera anser att det är ett ypperligt tillfälle att personligen ha chans att utforska olika vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel begagna sig av en komplett vinsats. Om samtliga instruktioner följs utförligt så kommer även nybörjaren nå målet och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så tillåts vin i traditionell bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, uteslutande kallas vin om vinmusten utgörs av pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock ej leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger möjlighet att testa att producera vin på flertal olika bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att granska så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan ombilda vinets smakkaraktär avsevärt. En annan väldigt betydande del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären eller frukterna är rent.

För att vara på den säkra sidan bör man rena sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol alternativt högtryckspressat format kol. Kolets kompetens att förädla beror på kvalitativa aspekter såsom kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur.

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör ske i rumsvärme. Aktivt kol finns att inhandla genom Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och skapa vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte ska vara för små. Ett vattenlås måste vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är nog stor kommer mäsk ta sig ut genom vattenlåset.

När förjäsningen är färdig måste vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska ske. Jäshinken tvingas nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är dessutom en väldigt betydelsefull del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att dosera sockerhalten i musten. Även ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara nog.

Ibland är det faktiskt inte enbart sockerhalten som genererar utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar följaktligen utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en betydelsefull roll under bryggningens gång. Ett förslag är att dosera tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ned oechslemätaren för att läsa av värdet.

Notera alla värden utförligt i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så sätt undviker man att bli överraskad över vinsmaken i slutändan. Men man bör så klart inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet ibland och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i drygt 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ytterligare en gång.

Be the first to comment

Leave a Reply