Dextros används effektivt till bryggning I hemmet

Dextros brukar tjäna som en väsentlig ingrediens till ölbryggningen. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det bästa är att inbringa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.

vinbryggning

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortfara en ständig debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del menar att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en delikat smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noga med renligheten, att hålla stadig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att debattera det där med korrekt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och består endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är avsevärt svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav lite annorlunda synpunkter vad gäller dextros och vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.

En del menar att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det minsann icke spelar någon roll.

Något man måste komma ihåg är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man faktiskt har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig noga till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså inte vara smart och byta ut med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept fastän de har lång erfarenhet av vad som funkar och vad som icke gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod även kommer att influera resultatet. Om du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju exakt hur du kan erhålla samma goda öl igen. Ifall du mixtrar en aning efter känsla så kan det bli svårare att upprepa samma lyckade konstellation åter.