Framställning av vin på enkelt vis i hemmet

Vin framställs av saften från pressade vindruvor, och enligt EU:s definition får vin enbart kallas vin om det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det flera speciella skilda processer av vinframställning.

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ungefär 5000 fKr och har upptäckts i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därefter även till Italien samt södra Frankrike. Slutligen skulle samtliga de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som givetvis också spridits till återstående världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så sätt att den kan förekomma i våra hem. Det är dock inte jämt hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då människor tenderar att testa diverse varierande bär, frukter samt juicer. Det ger också möjlighet att lära sig nya och olika recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att vidga alkoholhalten. För vinframställning hemma köper man en vinsats som är ett helt fantastiskt val för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir mestadels gott resultat och det enda man behöver göra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att nå målet med sin vinframställning är att vara omsorgsfull med renlighet. Vinmäsken är nämligen sensibel för föroreningar av varierande slag. Det kan handla om att vissa oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. Därför är både hygien och ren utrustning enormt viktigt.

Aktivt kol är en enormt bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det funkar till att rena både vatten och alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då normal filtrering inte kan skilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör beakta att varje vinsats man framställer tenderar att få sin egen karaktär oavsett om man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på skiftande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan ana. Ett råd är att prova varierande jäster till samma vinsats, och på så sätt upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av olika varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning bör vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder genom sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser enormt rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än normalt. Eftersom jästen består av mindre socker resulterar det dessutom i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns varierande sorters jäster är därför att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.

Be the first to comment

Leave a Reply