Endast tid och fantasi begränsar möjligheterna att kombinera fruktrecept vid vinbryggningen. Man kan experimentera i all evighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.
I gemene mans trädgård finns det ständigt gångbara frukter och bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns också prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.
Den som tycker om att vara ute på skogspromenad bör hålla utkik efter de många sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.
Och varför inte testa att brygga vin med blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp bör testa att brygga på rosenblad av välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.
Det finns inte jämt tid att brygga när en del råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida bruk. En del råvaror bör rentav helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär och rönnbär.
Men när det inte hela tiden är årstid för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs vanligtvis inom restaurangbranschen och till en billigare peng. Det är inte ovanligt att en stor förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.
Det är dessutom utmärkt att brygga vin på saft och juice. Det finns olika sorters bärsafter i handeln att lägga pengar på. Varudeklarationen ska utförligt läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns somliga safter som gör sig bättre som grundsafter. Exempelvis juice av äpple/svart vinbär eller äpple/druva. Den som brukar gästa musterier kan beakta att äppelmust är mycket bra att brygga vin på.
Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara ganska dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.