Prova med vinframställningen hemma

Att allt fler folk brygger sitt eget vin hemma märks inte minst på alla tillgängliga produkter för vinframställning. Det är en fängslande bearbetning som genererar möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att förbereda processen, och att köpa ett lämpligt kärl. Tänk dessutom över vilken variant av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noggrann eftersom det ökar chansen till att erhålla ett bra resultat. Fundera över vilka bär, frukter eller juice du vill använda dig av. Det är självklart något som hör ihop med vilken sort av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att göra vin på massa olika bär och frukter.

Om man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det centralt att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär bör ej användas till bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att bibehålla kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en utökad risk för mögel.

Mosa därefter bären och ha sedan i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men för 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I kommande del av processen krävs ett instrument som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig för att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används åt framställningen. Mestadels brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var ordentlig med att blanda.

Sedan är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Skilda jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges oftast hur man måste göra. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ytterligare ett kärl och en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man krama ur den sista saften ur bären.

Mät med hjälp av ochelemätaren återigen för att kolla sockerhalten och om mer socker måste tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är färdig ska man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ytterligare lite vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.

Be the first to comment

Leave a Reply