Redskap för hemmabryggning med hög kvalitet

Nu för tiden är det ganska lätt att brygga sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.

Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara rejäl. Det är bra nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert till omtappning och upptappning, och en gummitätning som har ett jäsrör.

Den som använder sig av en fulländad vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med ovan nämnda utrustning. Det finns naturligtvis mängder av övriga hjälpmedel och komplement, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal tips.

Kjeld betonar dessutom hur viktigt det är med hygien. Allt som kommer i beröring med vin och frukt måste vara rent. All utrustning ska vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allt sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar och avfettar på samma gång. Det är dessutom två medel som är helt ofarliga att använda.

För att få bäst effekt bör rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noga sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och annat helt å hållet. Det går även att använda soda eller trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det medför större svårigheter att spola av. Tänk dessutom på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noga) kan påverka syran i frukten.

Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går förträffligt. Tänk bara på att vara pedant med att granska att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man bör undvika kärl som utgörs av järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak åt vinet.

När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det så klart en fördel att ha goda förutsättningar för att underlätta arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare eller ett pommesfrittesjärn fungerar ypperligt till päron. På så sätt tar det ingalunda lång tid att processa 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan nyttja skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn eller mixer därför att det är redskap som delar frukten alldeles för mycket.

Be the first to comment

Leave a Reply