Rekommenderade råvaror att använda till vinbryggning hemma

Flera har funnit hur fantastiskt det är att kombinera skilda fruktrecept vid vinbryggning. Man kan prova i all oändlighet egentligen. Men det finns några beprövade och spännande varianter på frukt och bär som Kjeld Erlandsen presenterar i sin bok Hemmaframställning av Vin.

I gemene mans trädgård finns det alltid gångbara frukter samt bär. Några av de vanligaste är äpple, plommon, päron, hallon, jordgubbar, körsbär, rabarber, svarta och röda vinbär. Det finns också prydnadsbuskar i några trädgårdar som brukar kunna bidra med bär som lämpar sig åt vin. Måbär, hägg, kvittenträd, berberis, mahonia, blåbär och mispel.

Den som tycker om att vara ute på skogspromenad bör hålla utkik efter de otaliga sorter vilda bär som växer där. Bland annat kråkbär, slånbär, björnbär, krikon, hönsbär, hagtornsbär med mera.

Och varför inte testa att brygga vin på blommor? Den som är ute efter en pikant vintyp ska testa att brygga på rosenblad av välluktande rosor eller på maskrosor, fläderblommor och lindblommor.

Det finns inte alltid tid att brygga när somliga råvaror har sin skördetid. Därför kan de alltid förvaras djupfrysta för framtida hantering. En del råvaror bör faktiskt helst ha varit frysta i vilket fall före bryggning. Till exempel, vilda nypon, slånbär och rönnbär.

Men när det inte jämt är årstid för frukt och bär kan man köpa djupfrysta bär i storförpackning. Det säljs ofta inom restaurangbranschen och till en billigare slant. Det är inte sällsynt att en rejäl förpackning på 1-2 kg har ett motsvarande pris som en konsumentförpackning på bara några hekto.

Det är också utmärkt att brygga vin på saft och juice. Det finns varierande sorters bärsafter i handeln att införskaffa. Varudeklarationen ska noggrant läsas och se över sockerinnehållet, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det finns en del safter som gör sig bättre som grundsafter. Till exempel juice av äpple/svart vinbär alternativt äpple/druva. Den som brukar besöka musterier kan beakta att äppelmust är mycket bra att brygga vin på.

Vad gäller koncentrerad saft så är äpple- och druvsaft det allra bästa. Övriga koncentrerade bärsafter brukar genomgående vara tämligen dyra, men ingår inte sällan i blandningar i färdiga vinsatser.

Be the first to comment

Leave a Reply