Roligt och trevligt att brygga vin hemma

I boken Hemmaframställning av fin konstaterar Kjeld Erlandsen hur trevligt det minsann är att brygga eget vin. Hans entusiasm åt vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen gått framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat skilda tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större vidd ska reflektera kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag flera hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.

Självklart är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större mån bättre och allt mindre lämnas till slumpen. Det finns således tillfälle att ge vinet en tydlig riktning redan från inledningen. Därtill har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av en del nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen menar att hemmabryggning inte enbart är enastående därför att det är billigt utan för att det är trevligt att förfina sin alldeles egna produkt. Det blir sannerligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna bistå hemmabryggare men dessutom tjäna som underlag till mångahanda vinklubbar.

Det finns dock en god fördel med att hemmaframställning av vin är relativt billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju definitivt hemma tillsammans med den gastronomiska glädjen. Ihop med hemmagjort vin öppnas massor möjligheter. Varför till exempel inte använda ett par flaskor vitt vin att koka fisken i?

Kjeld tipsar dessutom om att gå samman i mindre bryggarlag. Möjligen ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att byta vetande och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte endast Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och skänker trygghet åt hemmabryggaren. Han tar också upp råd från andra vinbryggara som han menar vara värda att sprida.

Den här boken är särskilt angelägen på så sätt att det finns oerhört få böcker på marknaden om vinframställning som skänker en likartad noga och detaljerad skildring av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte bara hela den praktiska processen utan skänker även tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen.

Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin samt dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive kategori är till fullo avhängig bryggprocessen. Men en väsentlig tumregel för allt vin är att bara välja högklassiga råvaror.

Be the first to comment

Leave a Reply