Så lyckas du med hemmabryggningen

Vad beträffar vinproduktion för hemmabruk så har utvecklingen vandrat framåt. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men också jästekniker och övrigt som har med bryggprocesen att göra. Den som synnerligen vill fördjupa sig bör exempelvis undersöka boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt många vinbryggare att nå exceptionellt resultat.

Hemmaframställning av vin är en väldigt grundlig bok som börjar med att belysa att vin är en gemytlig hobby. Gemene man bör ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet och årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens olika steg.

I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest fängslande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd varierande kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan finna på skogsturen.

Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad gäller prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att finna flertal vilda bär. Han nämner olika slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.

Mot bakgrund av dessa fåtal exempel med råvaror så inser man relativt fort att vin kan smaka väldigt annorlunda. Frukt och bär bör givetvis vara mogna och goda om de ska användas åt vinframställning

I boken står det noggrant om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges också förslag på kringutrustning som är bra att ha. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, en gummitätning som har jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga.

En mycket given källa för dina inköp av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig erfarenhet av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan till exempel införskaffa aktivt kol från företaget, vilket är relevant för att förädla vattnet från allehanda föroreningar. Om vattnet till bryggsatsen inte är nog rent finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.

Be the first to comment

Leave a Reply