Skall vi använda glycerinet för vinbryggningen eller för att tillverka gigantiska såpbubblor?

Inom hobbybryggning används glycerin (glycerol) som fyllighetsgivare. Det är glycerin som ger fyllighet i vinet.

Glycerin kan användas i vin, mjöd och cider. Det kan funka i öl, man får testa sig fram.

Vinjäst producerar glycerin under jäsningsprocessen men har man för lite frukt eller druva eller vissa vinsjäststammar så kan det bli för lite. Ett sådant vin har för snålt med fyllighet och smaken drar åt vattningt.

Man kan sätta till glycerin när som helst i processen men uppenbarligen är det bäst när vinet ska buteljeras eller drickas. Doseringen är 1-5 gram per liter vin. Som regel räcker 1 g mer än väl.

Glycerin till såpbublor:

Glycerin ser till att såpbubblorna blir riktigt stora

Såpbubblor förundrar och underhåller vuxna såväl som barn. Om du gillar att göra egna bubblor men anser att det är trist med de små som man får till med vatten och diskmedel så bör du testa en mix med glycerin, också kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem som fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flera matvaror samt drycker. I vin är det glycerin som skänker fylligheten.

Vad är glycerol och är det verkligen säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en vätska som inte har någon kulör eller lukt. Man finner glycerinet på olika håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

Glycerin pris 2,5 liter

Det var rentav en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja via en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två olika delar.

Man kan framställa glycerinet på syntetisk väg och det finns också vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut och säljas) och animaliska varianter av det.

Om du vill glycerin införskaffa så kan du göra det online som på allt-fraktfritt.se alternativt på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att också titta på hembryggning.se. Det här är en legal produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite okonstlad och rolig underhållning till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, lite socker och så vanligt diskmedel. Mixa tillsammans i en skål och doppa därpå det arbetsredskap som du vill skapa bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar och två snören som man spänner mellan pinnarna. Det här är ett verktyg som är enkelt att doppa i glycerinlösningen. Efteråt så är det bara att föra verktygen framåt i luften varpå bubblorna kommer att skapas. såpbubblor glycerin sirap

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan även leka med dem i badrummet. Man kan rentav skapa bubblorna med armar samt händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen eller helt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att skapa en ring framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som sedan kan flyga ut över badrumsgolvet. Det här är något du kan pröva på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på alla produkter som finns i hemmet och som består av denna produkt. Ifall man har en glycerolflaska så är den i sig ej farlig. Om man dessutom har en aning salpetersyra i hemmet så kan det dock vara läge att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Ifall man blandar salpetersyran och glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en behållare med denna blandning i golvet så får man en fin liten explosion. Glycerin är ett säkert medel att använda sig av.