Väsentlig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert och oechslevikten

Hemmaframställning av Vin är en bok författad av Kjeld Erlandsen som tar upp otaliga goda råd för att lyckas med vinbryggningen. Bland annat finns det noggrant beskrivet om speciell viktig utrustning. För den oinvigde kan det naturligtvis vara bra att ha koll på vissa specifika attiraljer som krävs. Särskilt är det på sin plats att lyfta fram hävert och oechslevikten.

För att förenkla omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert utgörs av två rör, en slang ihop med tillhörande slangklämma, därför att ha möjlighet att stänga slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir anpassningsbar för alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp omkring 5 cm hög som medför att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.

Häverten ska föras ner ¾ i vinet och därnäst ska jäskärlet försiktigt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.

Det är viktigt att varje gång göra rent häverten efter användning. Rester av vin kan nämligen lätt surna och kan innebära risk att smitta vinet med bakterier.

Stundvis sker det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader varmt vatten. Sedan kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.

En del kanske inte anser att vissa mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är Nödvändig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert och oechslevikten. Det är en flytvikt som används åt att räkna ut kvantitet socker samt extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser undan utan som utgör smakämnen och bidrar med färg och fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha beröring med botten.

Även ett mätglas är alltså nödvändigt och bör vara tillräckligt stort så att oechslemätaren får plats. En tillräcklig volym på mätglas brukar vara 100 ml. Det är betydelsefullt att ha i åtanke att det inte alltid är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Annorlunda frukter och bär innehåller skilda mängder extraktämnen som ju kan skifta utslaget.

Be the first to comment

Leave a Reply